Välj en sida

Som ni alla vet finns det mycket att tänka på när man köper vinterdäck. Allt från om du ska ha dubbdäck, till frågor om mönsterdjup. För att göra det enkelt har vi listat de bästa däcken inom premium-, mellan- och budgetklassen. Läs mer om de bästa vinterdäcken 2022 här: https://www.dackskiftarna.se/basta-vinterdacken-2022 

Dubbade eller odubbade

Så vad ska man då använda? Dubbade eller odubbade? Vår rekommendation är att du ska använda dig av dubbade vinterdäck. Odubbade passar nämligen inte riktigt i vårt klimat, det klarar inte av halkan och snön lika bra som vinterdäck med dubbar.

Dubbdäck ger dig allra bäst grepp på snö och is. Så bor du i Sverige och ska köra bil här bör du välja dubbade vinterdäck. Om du kör mycket i stadsmiljö är det okej att välja odubbade, men du bör välja nordiska odubbade däck.

Mönsterdjup

I Sverige har vi lag om mönsterdjupet på vinter- och sommardäck. När det råder vinterväglag måste dina vinterdäck har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter för att vara godkända.

Detta varierar dock beroende på vilken typ av fordon. För lätta fordon som personbilar och lätt lastbil gäller 3 millimeter, tyngre fordon såsom bussar och lastbilar med en totalvikt som överstiger 3500 kg går gränsen för minsta mönsterdjupet redan vid 5 millimeter.

Däckens ålder

Du bör även ta hänsyn till däckens ålder, eftersom däck består till stor del av gummi kan den bli dålig efter en viss tid. Man bör kassera däck som är äldre än 10 år, helst redan vid 8 år för att säkerställa att däckens gummi i gott skick.

Dubbade vinterdäck topp 3

Nokian Hakkapeliitta 10 – säkert grepp på is, maximal körkomfort

​Michelin X-Ice North 4 – toppbetyg på snö och is

Goodyear UltraGrip Arctic 2 – optimalt isgrepp och dubbfördelning

Odubbade vinterdäck topp 3

Nokian Hakkapeliitta R5 – utmärkt grepp och god körkomfort

Goodyear Ultra Grip Ice 2 – bra vägkontakt och trygg i snön

Continental ContiViking Contact 7 – säkra köregenskaper på alla typer av vintervägar